Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Revize elektrických zařízení ČSN 33 1500


Document Actions
Článek
Schválena 6/90, s účinností 6/91, změna 1:8/96. Předpis se vztahuje na všechna elektrická zařízení, která mohou ohrozit lidské zdraví, zvířata, majetek a okolní prostředí elektrickým proudem, napětím, případně jinými vlivy vyvolanými účinky elektřiny jako je magnetické pole, elektrostatické pole, indukované náboje,hluk a.p.
ze dne: 19.03.2002
reklama

Revizí se sleduje a ověřuje stav elektrických zařízení z hlediska jejich bezpečnosti a toto se považuje za vyhovující, pokud elektrické zařízení odpovídá z hlediska bezpečnosti ustanovením platných ČSN.

Revize dělíme na:

  • výchozí revize
  • pravidelné revize

Výchozí revize:
Nová a rekonstruovaná elektrická zařízení lze uvést do provozu, byla-li proveden a v plném rozsahu revize, jak je uvedeno v ČSN 332000-6-61 nebo zařízení bylo podrobeno kontrole a v souladu s požadavky stanovenými ve zvláštních předpisech, jak je požadováno např. zákonem č.22/97 Sb., kde na tato zařízení se již výchozí revize neprovádí, dále podle ČSN 331600, ČSN 33 1610 a.p. Zpráva o výchozí revizi musí být vystavena revizním technikem, autorizovanou osobou nebo autorizovanou zkušebnou.

 

Za nová elektrická zařízení se však nepovažuje rozšíření rozvodu elektro-instalace, pokud nedojde ke změně jištění a jedná se o rozvod nízkého napětí. Příslušnou zprávu o výchozí revizi pak nahrazuje záznam o kontrole s podpisem pověřeného pracovníka, viz ČSN.

Výchozí revize lze provádět i po částech, pokud se jedná o zařízení, která se sestavují v místě jejich uvedení do provozu. Elektrická zařízení, která mění svoji původní polohu a přemisťují se jako celek na nová stanoviště musí být před jejich uvedením do provozu překontrolována pověřeným pracovníkem, který vyhotoví záznam s jeho podpisem. Pokud by však tato elektrická zařízení byla montována po částech, pak před uvedením elektrického zařízení do provozu musí být provedena výchozí revize, kterou zajistí revizní technik.

Elektrická zařízení, které v průběhu jejich používání byly podrobeny opravám, které mohou mít vliv na bezpečnost, musí být před jejich dalším použitím podrobeny kontrole pověřeného pracovníka, který o kontrole vyhotoví písemný záznam s jeho podpisem.

Pravidelné revize:
Provozovaná elektrická zařízení musí být revidována v pravidelných lhůtách. Na zařízeních přenosové soustavy, distribuční soustavy a v transformovnách se nemusí revize provádět, pokud bezpečnost těchto elektrických zařízení je zajišťována pravidelnými kontrolami a údržbou podle vlastního řádu preventivní údržby.

V organizacích s vlastním řádem preventivní údržby, lze za předpokladu provádění pravidelných kontrol plně zajišťovaných pověřenými pracovníky, prodloužit předepsané revizní lhůty, až na dvojnásobek. O výsledcích těchto kontrol musí být sestaven zápis s podpisem pověřeného pracovníka. Vlastní kontrola musí být provedena v předepsané revizní lhůtě. Prodloužení revizní lhůty na dvojnásobek neplatí pro elektrická zařízení v prostředí s nebezpečím požáru a nebezpečím výbuchu. Dále neplatí pro ochranu před účinky atmosférické a statické elektřiny v objektech s nebezpečím požáru nebo výbuchu a objekty ze stavebních materiálů stupně hořlavosti C1, C2 a C3. ČSN 33 2312.

Předepsanou pravidelnou revizi u elektrických zařízení, která musí být ze závažných hospodářských, společenských a technologických důvodů stále v provozu, se připouští provedení periodické revize při nejbližší odstávce po uplynutí revizní lhůty, nejpozději však v roce následujícím.
Působí-li na provozované elektrické zařízení více vlivů prostředí, pak lhůta pravidelné revize je rovna nejkratší předepsané revizní lhůtě.
Pravidelná revize musí být provedena nejpozději v roce, do kterého spadá konec stanovené lhůty od doby provedení poslední revize. Toto opatření se nevztahuje na revize, jejichž revizní lhůta je kratší jak jeden rok.

Podklady k provádění revizí:
Pro výchozí revize musí být předloženy protokoly o prostředí, dokumentace, doklady podle stanovených předpisů, záznamy o kontrolách, zkouškách a měřeních a doklady o dílčí revizích. Pro periodické revize se předepsané doklady ještě rozšiřují o záznamy provedených kontrol podle řádu preventivní údržby o předložení výchozí revizní zprávy a poslední pravidelné revize o doklady orgánů IBP a ITI.

Postup při provádění revizí:
Výchozí revize instalací mají předepsán postup podle ČSN 33 2000-6-61 a předpisů souvisejících podle dané problematiky, kde mohou být zakotveny další požadavky na kontroly, zkoušení a měření. Revize ostatních elektrických předmětů se provádí podle zákona č.22/97 Sb., kde vybraná zařízení kontrolují autorizované zkušebny nebo autorizované osoby, kteří na kontrolované zařízení vystaví „Certifikát". Pro ostatní zařízení musí být provedeny předepsané prohlídky, kontroly a měření a na základě těchto údajů poté vystaven protokol, který se předá výrobci, dovozci nebo organizaci, která zajišťovala repasi elektrického zařízení. Na základě tohoto protokolu se pak vystaví „Protokol o shodě", který musí být vystaven podle počtu výrobků na každé zařízení.

Periodické kontroly se provádějí ve lhůtách stanovených organizačním řádem nebo předmětovou normou ČSN 05 0630, ČSN 33 1600, ČSN 33 1610,
ČSN 33 2140, ČSN EN 60204 –1 a dalších ČSN.
Periodické revize se provádí ve lhůtách podle ČSN 33 1500, ČSN 33 1600, ČSN 33 1610, ČSN 33 2140.

Zpráva o provedené revizi:
Musí obsahovat o jaký druh revize se jedná, vymezení rozsahu revize, soupis použitých přístrojů, soupis provedených úkonů, výsledky naměřených hodnot, soupis zjištěných závad, soupis písemných dokladů, které revize využívá s určením místa, kde jsou uloženy.

V závěru zprávy o výchozí revizi musí být uvedeno, zda elektrické zařízení je z hlediska bezpečnosti schopné provozu. V případě, že na zařízení byly zjištěny nedostatky, které brání k jeho uvedení do provozu, musí být v závěru revizní zprávy k tomuto podáno vysvětlení. Revizní zprávy musí být k dispozici orgánům státního dozoru. Zpráva o výchozí revizi musí být uložena trvale a to až do úplného zrušení elektrického zařízení. Zpráva o periodické revizi musí být uložena nejméně do doby vyhotovení následné zprávy o pravidelné revizi.

a) Lhůty pravidelných revizí stanovené podle prostředí (viz. ČSN 33 0300)
Pořadové číslo: Druh prostředí (ČSN 33 0300) Revizní lhůty v rocích
1. základní 5
2. normální 5
3. studené 3
4. horké 3
5. vlhké 3
6. mokré 1
7. se zvýšenou korozní agresivitou 3
8. s extrémní korozní agresivitou 1
9. prašné s prachem nehořlavým 3
10. s otřesy 2
11. s biologickými škůdci 3
12. pasivní s nebezpečím požáru 2
13. pasivní s nebezpečím výbuchu 2
14. venkovní 4
15. pod přístřeškem 4

 

b) Lhůty pravidelných revizí stanovené podle druhu prostoru se zvýšeným rizikem ohrožení osob

Umístění elektrického zařízení

Revizní lhůty v rocích
1. prostory určené ke shromažďování více než 250 osob (např. v kulturních a sportovních zařízeních, v obchodních domech a stanicích hromadné dopravy apod. 2
2. zděné obytné a kancelářské budovy 52)
3. rekreační střediska, školy, mateřské školy, jesle, hotely a jiná ubytovací zařízení 3
4. objekty nebo části objektů provedené ze stavebních hmot stupně hořlavosti C2, C3 (podle ČSN 73 0823) 22)
5. pojízdné a převozné prostředky 13)
6. prozatímní zařízení staveniště 0,5

c) Lhůty pravidelných revizí zařízení pro ochranu před účinky atmosférické a statické elektřiny

Druh objektu

Revizní lhůty v rocích
1. objekty s prostory s prostory s prostředím s nebezpečím výbuchu nebo požáru, objekty konstruované ze stavebních hmot stupně hořlavosti C1,C2,C3 2
2. ostatní 54)

1) Nevztahuje se na ochranný prostor (viz ČSN 33 0300 a ČSN 33 2320), který nehraničí ze žádným stupněm nebezpečí výbuchu, tyto prostory s ochranným prostorem se revidují ve lhůtách příslušných druhu prostředí v navazujícím prostoru bez nebezpečí výbuchu. 
2) Nevztahuje se na bytové prostory a příslušenství bytu.
3) Za pojízdný a převozný prostředek se považuje elektrické zařízení podle ČSN 34 1330 a dále např. pojízdné a převozné míchačky, dopravníkové pásy apod.
4) Platí i pro ochranné prostory, které nehraničí se žádným prostorem
se stupněm nebezpečí výbuchu.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933